{ "title": "Dondurulmuş Yaban Mersini", "image": "https://www.yabanmersini.gen.tr/images/dondurulmus-yaban-mersini.jpg", "date": "19.01.2024 02:11:22", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Dondurulmuş Yaban Mersini, ılıman iklim koşullarında yetişen ve üzümler grubunda yer alan bir meyve türüdür. Yaban mersininin 3 farklı türü bulunur. Bunlar; yüksek boylu, alçak boylu ve tavşan gözü yaban mersinidir. Yaban mersininin Amerika başta olmak üzere birçok Avrupa ülkelerinde de tarımı yapılır. Yaban mersininin ana vatanı Doğu Karadeniz olarak bilinir. Yaban mersini günümüzde daha çok ticari amaçlar için yetiştirilir. O nedenle bu bölgede yaban mersini yetiştiriciliği önemli bir paya sahip ve vazgeçilmez tarımsal faaliyetlerinin de başında gelir. Islah çalışmaları ile yaban mersininin yeni türlerini geliştirme çalışmaları da devam etmektedir. Bu sayede daha iri, daha sulu ve daha tatlı yaban mersinleri üretilecektir. İklimsel özellikleri açısından Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop'un yüksek dağlarında yetiştirilir. Asitli toprakları daha çok sever. Yüksek boylu türdeki yaban mersininin sopa şeklinde sürgünleri bulunur. Bu sürgünler 5-7 yıl sonra budanarak çıkarılması gerekir. Boyları 120-130 cm uzunluğa kadar gelişebilir. Bu türdeki yaban mersinin kökleri ince ve liflidir. Alçak boylu türdeki yaban mersini ise 90 cm uzunluğa kadar gelişebilir. Alçak boylu olanda ise kök kılı bulunmamakla birlikte oldukça ince ve lifli bir kök yapısı bulunur. Yaban mersini çiçeklerinde 5 çanak yaprak, 5 taç yaprak, 10 erkek organ ve 1 dişi organ bulunur. Yaban mersini meyvesinin tutması için böceklerle birlikte tozlanmaya ihtiyacı vardır. Bunun en büyük nedeni ise yaban mersininin oldukça hoş kokan ve nektar içeren çiçek özelliğine sahip olmasıdır. Yaban mersinitaze olarak tüketilebildiği kurutulmuş ve dondurulmuş şekillerde de tüketilebilir. Dondurulmuş olanlarına büyük marketlerde sıklıkla rastlanır. Ayrıca taze alınan yaban mersinleri daha sonraki kullanımlar için buzdolabın derin dondurucu kısmında uzun süreli muhafaza edilebilir. Çünkü taze yaban mersinine her mevsim rastlamak mümkün değildir. Dondurulmuş yaban mersini sıklıkla meyve salataları, kokteyl, pasta, meyve suyu, dondurma, reçel ve marmelat yapımında kullanılır. Kurutulmuş mersini daha sonra öğütülerek baharat olarak ya da çay olarak bile tüketilir.

Dondurulmuş Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

Yaban mersinin sağlığa faydaları saymakla bitmez. O nedenle her formda ve her mevsim tüketilmesinde fayda vardır. Tazesine her mevsim ulaşılamayacağı için dondurulmuş yaban mersini bu soruna çözüm getirir. Yaban mersini kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Diyabet hastalarına ölçülü olarak tüketmeleri önerilir. Doğal bir antibiyotik ve yüksek lif içerme özelliği taşır. Bu sayede idrar yollarını temizlemeye, sindirim sistemini düzenlemeye, damar sertliğini oluşumunu önlemeye ve kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Yaban mersini içerdiği birçok besin maddesi sayesinde beyin hücrelerini koruma ve hafızayı güçlendirme özelliğine de sahiptir. En önemlisi de Alzheimer hastalığına karşı çok önemli bir koruyucudur. Kalp sağlığını koruyan bir meyvedir. C vitamini bakımından zengin bir yapıya sahip olan yaban mersini vücudu kolon, rahim ve karaciğer kanserine karşı korur. Özellikle bayanlarda adet döneminde adeti düzene sokmaya fayda sağlar. Mide bulantısı ve mide kramplarına hatta ülsere de oldukça iyi gelir.

Dondurulmuş Yaban Mersini Zararları Nelerdir?

Yaban mersininin bilinen çok fazla bir yan etkisi yoktur. Yaprakları ve meyvesi rahatlıkla her şekilde kullanılabilir. Fakat yapraklarından elde edilen madde tanen içerdiği için aşırı şekilde tüketilirse aşırı kilo kaybı ya da kalp spazmı gibi sonuçlara neden olabilir. Ayrıca gümlük düzenli bir şekilde ilaç tüketimi yapılıyorsa yaban mersini bunların etkisini azaltabilir. Kanın pıhtılaşmasını önleyen etkisi yüzünden özellikle cerrahi bir müdahale öncesinde ya da sonrasında yaban mersini içeren besinlerin ya da içeceklerin tüketilmemesi tavsiye edilir. Örneğin herhangi bir yaralanma sırasında kan pıhtılaşmasını önlediği için aşırı kan kaybına neden olabilir. Ayrıca kadınlarda adet dönemlerinde aşırı kanamaya neden olabilir.
" } ] }