{ "title": "Dondurulmuş Yaban Mersini", "image": "https://www.yabanmersini.gen.tr/images/dondurulmus-yaban-mersini.jpg", "date": "19.01.2024 02:11:22", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Dondurulmuş Yaban Mersini, ılıman iklim koşullarında yetişen ve üzümler grubunda yer alan bir meyve türüdür. Yaban mersininin 3 farklı türü bulunur. Bunlar; yüksek boylu, alçak boylu ve tavşan gözü yaban mersinidir. Yaban mersininin Amerika başta olmak üzere birçok Avrupa ülkelerinde de tarımı yapılır. Yaban mersininin ana vatanı Doğu Karadeniz olarak bilinir. Yaban mersini günümüzde daha çok ticari amaçlar için yetiştirilir. O nedenle bu bölgede yaban mersini yetiştiriciliği önemli bir paya sahip ve vazgeçilmez tarımsal faaliyetlerinin de başında gelir. Islah çalışmaları ile yaban mersininin yeni türlerini geliştirme çalışmaları da devam etmektedir. Bu sayede daha iri, daha sulu ve daha tatlı yaban mersinleri üretilecektir. İklimsel özellikleri açısından Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop'un yüksek dağlarında yetiştirilir. Asitli toprakları daha çok sever. Yüksek boylu türdeki yaban mersininin sopa şeklinde sürgünleri bulunur. Bu sürgünler 5-7 yıl sonra budanarak çıkarılması gerekir. Boyları 120-130 cm uzunluğa kadar gelişebilir. Bu türdeki yaban mersinin kökleri ince ve liflidir. Alçak boylu türdeki yaban mersini ise 90 cm uzunluğa kadar gelişebilir. Alçak boylu olanda ise kök kılı bulunmamakla birlikte oldukça ince ve lifli bir kök yapısı bulunur. Yaban mersini çiçeklerinde 5 çanak yaprak, 5 taç yaprak, 10 erkek organ ve 1 dişi organ bulunur. Yaban mersini meyvesinin tutması için böceklerle birlikte tozlanmaya ihtiyacı vardır. Bunun en büyük nedeni ise yaban mersininin oldukça hoş kokan ve nektar içeren çiçek özelliğine sahip olmasıdır. Yaban mersinitaze olarak tüketilebildiği kurutulmuş ve dondurulmuş şekillerde de tüketilebilir. Dondurulmuş olanlarına büyük marketlerde sıklıkla rastlanır. Ayrıca taze alınan yaban mersinleri daha sonraki kullanımlar için buzdolabın derin dondurucu kısmında uzun süreli muhafaza edilebilir. Çünkü taze yaban mersinine her mevsim rastlamak mümkün değildir. Dondurulmuş yaban mersini sıklıkla meyve salataları, kokteyl, pasta, meyve suyu, dondurma, reçel ve marmelat yapımında kullanılır. Kurutulmuş mersini daha sonra öğütülerek baharat olarak ya da çay olarak bile tüketilir.