{ "title": "İbrahim Saraçoğlu Yaban Mersini", "image": "https://www.yabanmersini.gen.tr/images/ibrahim-saracoğglu-yaban-mersini.jpg", "date": "21.01.2024 12:41:22", "author": "Onur Canatar", "article": [ { "article": "
İbrahim Saraçoğlu Yaban Mersini, Yüzyıllardır bir yiyecek olarak kullanılan yaban mersini, yine uzun zamandır kalp hastalıkları ve diyabet ilk başta olmak üzere çeşitli hastalıklardan korunmak ve tedavi olmak amacıyla kullanılmaktadır. Yaban mersini faydalarına gelecek olursak içerisinde bulunan ve “antosiyanosit” olarak bilinen antioksidanların hastalıklara neden olan serbest radikallere karşı koruma sağlaması ile bilinmektedir. Yaban mersini çayı bir yandan da göz sağlığını korumak ve tedavi etmek, sindirime yardımcı olmak ve damarlarda kan dolaşımını arttırmak için tüketilmektedir.

Bilimsel ismi “Vaccinium myrtillus” olan yaban mersini güney ve kuzey yarım kürede çok serin ve ılıman iklimlerde yetişir. Aşağı yukarı 450 çeşidi olan fundagillerden olan yaban mersini, kambur üzüm, çay üzümü, kızılcık benzeri bitkilerle yakın akrabadır. Yıl boyu bulunabilen bu bitki ortalama 40 cm uzunluğuna denk büyür. Meyveleri yaz mevsiminin son aylarında toplanır. Türkçede keçi yemişi, ayı üzümü, çoban üzümü olarak da bilinir.
İbrahim Saraçoğlu Yaban Mersini Çayı Nasıl Yapılır?

İbrahim Saraçoğlu yaban mersini, yaban mersini çayını, bitkinin sahip olduğu meyveleri ve yaprakları kullanarak hazırlayabilirsiniz. Bitkinin yaprakları ile hazırlanan çay kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. 1 bardak çay için 1 yemek kaşığı ölçüsünde taze yaban mersini meyvesi ve yaprağı yeterli olur. Bunları 1 bardaklık kaynamış suya atarak 7-10 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Demleme zamanı uzattıkça çayın tadı biraz acı olur. Eğer ki kurutulmuş meyve ve yapraklar kullanacaksanız 1 bardak çay için 1-1.5 çay kaşığı ölçüsünde kurutulmuş yaban mersini iyi olur. Marketlerin çoğunda hazır poşet yaban mersini çayı vardır.

Yaban mersini yaprakları ve meyvesi genellikle güvenli kabul edilir ve bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Fakat özellikle yapraklarından elde edilen özütün fazla tüketimi içerdiği “tanen” sebebiyle fazla kilo kaybına, kas spazmlarına ve ölüme bile neden olabilir. Yaban mersini düzenli bir şekilde kullanılan ilaçların, beslenme desteklerinin etkisini düşürebilir.

Yaban mersini kan şekeri seviyesini düşürdüğünden, düzenli bir şekilde şeker ilacı kullanan insanların yaban mersini kullanmaya başlamadan önce hekime danışmaları gerekir. Çünkü ilacın etkilerini istenmeyen seviyelerde arttırıp hipoglisemiye (Kan şekeri düşüklüğü) sebep olabilir.
" } ] }