{ "title": "Kuru Yaban Mersini Kalori", "image": "https://www.yabanmersini.gen.tr/images/Kuru-Yaban-Mersini-Kalori-76.jpg", "date": "21.01.2024 01:04:23", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Kuru yaban mersini kalori, Yaban mersininin Ana vatanı Kuzey Yarım kürenin dağlık bölgelerinde yetişen birçok türü olduğu bilinen, Yaban mersini Avrupa Batı Asya ve Kuzey Amerika'da sarp Kayalık Dağlardan gelen uzun ömürlü bir bitkidir. Ülkemizde Doğu Karadeniz bölgesinin yüksek rakımlı, fundalık bölgelerinde birçok çeşidi bulunmaktadır. Ancak kuru-yemişçilerde genelde Kanada'dan ithal edilen, koyu kırmızı renkte, kuru yaban mersini bulunmaktadır. Yaban mersininin bir meyve türü olarak bilinmektedir. Yaban mersini ılıman iklim kuşağına da uyum sağlamış bir meyve türü olduğundan alanları oldukça fazladır. Tatlı, kek, yoğurt ve birçok yiyeceğin içerisine katılmaktadır. Şekerden mide hastalıklarına kadar birçok hastalığa yararlı olan bu meyvenin kullanım alanları oldukça geniştir. Karadeniz bölgesinde çok ağaçlı olan noktalarda çok gelişmektedir. Meyveleri eylüle ayına kadar toplanabilir. Yaban mersini ağacının meyvelerinde A vitaminin özelliğinden kaynaklanan mineral oldukça fazla bulunmaktadır. Yaban mersini, asırlardır, yenilebilen, lezzetli bir yabani meyvesi olarak insanlar tarafından kullanılıyor olmasıdır. Çalı görünümüne benzeyen bir mucizevi meyve olarak tanınmaktadır. Yaban mersini bilindiği üzere başta Çay üzümü olarak da biliniyor. Kış aylarında yapraklarını döker. Çiçekleri pembemsi ve beyaz renkte açar. Yaz başlarından başlayıp, üzümlerini sonbaharın başına kadar görebilirsiniz. Birçok çeşidi olduğu bilinmektedir. Rakımı Oldukça yüksek yerlerde, açık alanların bulunduğu orman içerisinde görülebilmektedir. Yaban mersini Olduğu yöreler; Giresun, Erzurum, Uludağ, Sürmene-Trabzon, İkizdere-Rize gibi bölgelerde yetiştiği bilinmektedir. Meyvelerinde, çok değişik meyve asitli A, C ve B vitaminlerin olduğu, pektin, tanen, şekerler ve boya maddesi içeriğine sahip olduğu bilinmektedir.

Kuru yaban mersini kürü

Yaprakları ve kuru meyvelerinden de yapılabilen çayı, ishal giderici özelliğine sahiptir. Yaban mersini çayının bayanlarda adet sancılarının etkisini azalttığı ve düzene soktuğu da belirlenmiştir. Yaban mersini çayının idrar yolu enfeksiyonlarında Antibiyotik etkisi olduğunu da tespit edilmiştir. 1 yemek kaşığı kuru yaban mersini meyvesi, 1,5 bardak kaynayan suda 10 dakika haşlanıp süzülür. Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır. 1 yemek kaşığı kuru meyve, 1,5 bardak kaynar suda 10 dakika haşlanıp süzülür. Ayrıca diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır. Geçmiş olsun.

(1 bardak) 145 gr kurutulmuş yaban mersini, karbonhidrat, yağ, vitamin ve kalori içeriği

" } ] }