{ "title": "Yaban Mersini Ağacı", "image": "https://www.yabanmersini.gen.tr/images/yaban-mersini-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 11:12:23", "author": "Eyüp ÇANKAYA", "article": [ { "article": "Yaban Mersini Ağacı, Yaban mersini veya halk arasında ayı üzümü olarak bilinen bu meyve türü fundagiller familyasından olup ılık iklimlerde yetişen üzümsü bir meyve türüdür. Ana vatanı olarak bilinen yer kuzey yarım kürenin serin ve dağlık bölgeleridir.

Yaban Mersini Ağacı, Yöresel olarak bilinen adı Bahar ağacı veya Murt ağacıda denilmektedir. Ortalama ağaç boyları Üç metreyi bulan, kış aylarında yaprak dökümü yapmayan, beyaz renkte çiçekler açarak Defne olarak bilinen meyve ebatında meyveleri olan bir ılıman bölge ağacıdır. Yeşilimtırak kahverengi renklere sahip yaprakları derimsi ve tüysüzdür. Çok keskin kokuya sahiptir. Çok tohumlu olmakla birlikte ağacın yaprakları hastalıklara karşı şifa verici olarak kullanılmaktadır. Ayrıca koku ve yemek baharatı olarak da kullanılır. Uzun ömürlü bir ağaç türüdür. Meyvesi genelde pasta ve kek yapımında kullanılır. Görünümü çalı olan bu ağacın meyvesi sağlık meyvesi olarak da bilinir. En önemli özelliklerinden biri de beyin sağlığında çok önemli bir etken olmasıdır. Bunun yanı sıra birçok hastalığa da iyi geldiği bilinmektedir. Bunlardan birkaç örnek verirsek; göz sağlığı, kanser önleyici, mide bulantısı, romatizma, varis ağrısı, Mikrop öldürücü ve sakinleştirici özelliği olarak bunları sıralayabiliriz. İçerisinde çinko, bakır, fosfor, magnezyum ve protein bakımından oldukça zengindir. Bunun yanı sıra kullanıldığı birçok çeşitli tüketim şekli mevcuttur. Bunlardan birkaçı Pasta yapımında, Kurutulmuş vaziyette çay olarak, dalından alınmış taze meyve olarak, sıkılarak suyu almak suretiyle tüketilmesi, dondurma marmelat ve reçelini yaparak tüketilmesi ve kurutulmuş şeklini öğüterek bahar olarak tüketilmektedir.
" } ] }