{ "title": "Yaban Mersini Çiçeği", "image": "https://www.yabanmersini.gen.tr/images/yaban-mersini-cicegi.jpg", "date": "21.01.2024 23:35:38", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "Yaban mersin çiçeği, ılıman bir iklim kuşağına adapte olmuş güzel bir meyve türüdür. Botanik olarak da gerçek üzümler grubunda yer alan bir bitkidir. Kültürü yapılan yaban marsin çiçeği ekonomik öneme sahip olan alçak boylu (Vaccinium darrowii) ve yüksek boylu (Vaccinium corymbosum L) ayrıca tavşan gözü yaban mersini (Vaccinium ashei Reade) olmak üzere üç farklı çeşidi vardır.

Amerika başta olmak üzere yaban mersini çiçeği bazı Avrupa ülkelerinde binlerce hektarlık alanlara ekilerek tarımı yapılmaktadır. Günümüzde ticari olarak yetiştirilen yaban mersini çiçeği bitkisi, 1906 senesinden beri Amerika Birleşik Devletlerinde başlatılan seleksiyon çalışmalarının birer ürünüdür.

Bu çalışmalarda seçilen yaban mersin çiçeği tipleri daha sonra ise kendi aralarında melezlenerek yeni çeşit yaban mersin çiçekleri elde etmişlerdir. Islah çalışmaları ile geliştirilen yeni yaban mersin çiçeği çeşitleri doğada bulunan çeşitlerine göre daha sulu, daha iri ve daha tatlı meyveler verirken bitki zararlılarına ve hastalıklarına karşı da daha dayanıklıdırlar. Bu yönleri onu daha geniş alanlara adapte olmalarını sağlamaktadır.

Yetiştiği iklim açısından Doğu Karadeniz bölgesindeki illerden Rize, Artvin, Trabzon, Samsun, Giresun ve Sinop'un genel olarak rakımı yüksek dağ ve yaylalarında yaban mersin çiçeği çeşitleri bulunmaktadır. Bu yöredeki halk tarafından taze olarak, reçel ve pekmez yapılarak tüketilmektedir.

Yaban mersin çiçeği, asitli olan toprakları tercih eder. Yabani yaban mersin çiçeklerinin olduğu yerlerde genellikle defne, kızılağaç, çam ya da beyaz sedirin karışık olarak yetiştiği arazinin nispeten meyilli alanlarda kültür çeşitleri rahatlıkla yetişebilmektedir. Karadeniz Bölgesin'de bulunan toprakların asitli olması ve bu bölgenin yaban mersin çiçeğinin anavatanı içinde yer alması dolayısıyla yaban mersin çiçeğinin bölgedeki yerini ürün çeşitliliği içine katmak gerekmektedir. Toprak ve iklim açısından yaban mersin çiçeği yetiştiriciliği için mükemmel şartlara sahiptir. Karadeniz Bölgesi yaban mersin çiçeği tarımının ülkemizde yayılmasında öncü konumundadır.

Literatürümüze“Yaban mersini” olarak yerleştirilen blueberry, Karadeniz bölgesinde ürün çeşitliliği bakımından son derece kıymetli bir meyve türüdür. Asitli toprakları seven yaban mersin çiçeğinin dünyadaki üretimi son derece az olup zor şartlarda üretimi yapılmaktadır. Hem çok karlı hem de sağlık açısından çok faydalı olan yaban mersin çiçeği yetiştiriciliğinde Karadeniz Bölgesi çok üstün imkânlara sahiptir. Ayrıca bu ürün gelecekte tarımsal ürünlerinden biri olacaktır.

Yaban Mersini Çiçeği Botanik Özellikleri Nelerdir?

Toprak Üstü Organları

Ocak şeklinde bir görünüme sahip olan yaban mersin çiçeği bitkisinde toprak üstü olan organlarını dip kısımdan çıkan yeni, sukkulent bir yapıdaki sürgünler, odunlu çalı biçimindeki sürgünler ile 1 yaşndaki sürgünlerden yeni yeşil yan sürgünler oluşturmaktadır. Sırık (Sopa) biçimindeki yaban mersin sürgünleri 10-20 yıl kadar yaşayabilir.

Yaban mersini çiçeği meyve gözleri yaz son ve sonbahar aylarında oluşmaktadır. Yaban mersin çiçeği tomurcuk gelişimi ise sürgün ucundan aşağıya doğru yani bazipetal olarak meydana gelmetedir. Çiçek tomurcuklarının sayısı iklime bağlı olduğu kadar. Sürgünün gelişimine, kuvvetine ve çapına da bağlıdır. Tomurcukların içindeki çiçek demetinin farklılaşması ise aşağıdan yukarıya doğru yani akropetal bir şekilde gerçekleşmektedir. Çiçekler, 5 taç yaprak, 5 çanak yaprak, 10 erkek organ ve 1'de dişi organ içerir.

Fakat 5-7 yıl sonra bu sürgünler budanarak çıkarılması gerekir. Yüksek boylu çalı şeklindeki yaban mersini 120-300 cm boy atabilir. Kısa boylu çalı şeklindeki yaban mersini 90 cm boylanabilirken yarı-yüksek çalı formundaki yaban mersini çeşitleri bu iki grup arasındadır. Tavşangözü yaban mersini ise daha uzun sürgünlere sahip olup çok kuvvetli gelişme gösterirler ve 610 cm'ye kadar boy yapabilmektedirler.

" } ] }