{ "title": "Yaban Mersini Şeker Hastalığı", "image": "https://www.yabanmersini.gen.tr/images/yaban-mersini-seker-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 12:25:15", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Yaban mersini şeker hastalığı; Yaban mersini veya ayı üzümü olarak bilinen bu bitki fundagiller familyasından olan ve ılıman iklimlere uyum sağlayan bir üzümsü meyve türüdür. Bitkinin anavatanı, Kuzey Yarım kürenin dağlık ve serin bölgeleridir. Genel olarak Amerika'daki Rocky Dağları, Kuzey Avrupa ve Türkiye'de, Karadeniz Bölgesi rakım olarak yüksek olan ormanlık ve fundalık bölgelerinde yabani formda değişik tipleri bulunmaktadır. Yaban mersini özellikle Amerika'da 1906 yılında başlatılan ıslah çalışmaları sonucunda, doğadaki yabani formlarına göre çeşitlere ayrılmıştır. Özellikleri açısından daha üstün niteliklere sahip olduğu görülmüştür.

Yaban mersini Şeker hastalığı kullanım şekilleri

Sağlıklı herhangi bir insan için yaban mersini meyvesinden maksimum fayda sağlamak istiyorsa her gün en az 150 gram, taze yaban mersini tüketmesi gerekmektedir.

Bir kilogram Taze Yaban mersinine karşılık gelen ürünler
Yaban mersini Şeker hastalığı

Yaban mersini meyvesinin içeriğinde kendiliğinden bulunan insüline benzer maddeler insanlardaki kan şekeri seviyesini düşürdüğünden özellikle diyabet hastaları tarafından tüketilmesi gereken bir besindir.

Yaban mersini kurusu; Yaban mersininin birçok faydası bulunmaktadır. Bunların başında Diyabet Hastalıkları gelir. Şeker hastalarında kan şekerini düşürücü yani dengeleyici etkisi sayesinde hastalığın vereceği sıkıntılardan etkilenmeden yaşamak mümkün hale gelir. Yaban mersini kurusu, olarak tüketildiğinde dikkat edilmesi gereken hazır ürünler kullanıldığında içerisinde kimyasal maddeler içermemesidir. Yaban mersininin şeker hastalığındaki faydalarının ülkemizde bilinmesi ve kullanılmak istenmesi birçok aktar ve büyük alışveriş merkezleri tarafından suistimal edilerek sağlık için uygun olmayan ürünleri müşterilerine sunmaktadır. O yüzdende özellikle bizim ülkemizdeki gelişmişlik standardının eksik olduğu bölgelerde bu tür satıcılardan dolayı şeker hastaları çok büyük sorunlar ile karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca Akdeniz bölgesinde yetişen turnayemişi bitkisini sanki yaban mersini gibi satışa sunmalarından kaynaklıdır.

Pierre Haddad, Montreal Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyelerinden birisidir. Çalışma hayatının son dönemlerinde çalıştığı bilimsel araştırmasında, yaban mersini bitkisinin meyvesinin yapraklarından elde edilen suyun, özellikle şeker hastası farelerde yapılan deneyler ile hastalığın ilerleyişinin durduğu gözlemlenmiştir. Bu şeker hastalığının farelerde ilerlemesinin durması insan hastalarda da aynı etkiyi yaratacağı kanaatine varılmıştır. Nedeni de farelerin kromozom sayılarının insanlar ile aynı olmasıdır.

Profesör Pierre Haddad Yaban mersini suyunu, kullandığı meyvenin yapraklarından elde ettiği bir bakteri ile transformasyona uğratarak bu sayede son derece gelişmiş ve etkili bir antioksidan elde etmiştir. Elde ettiği antioksidanı, ileri derecede şişmanlık ve şeker hastası olan fareler üzerinde denediğinde, farelerdeki hastalıkların kritik değerlerde seyreden kan şekeri seviyesinin normale döndüğü görülmüştür. Ayrıca şişmanlık hastalığının da ilerleyişinin yavaşladığı gözlemlenmiştir.
" } ] }