{ "title": "Yaban Mersini Tohumu", "image": "https://www.yabanmersini.gen.tr/images/yaban-mersini-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 14:46:30", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Yaban Mersini Tohumu; organik maddelerce zengin ve asitli topraklarda daha iyi yetişir. Baz karakterli ve kireçli toprakları sevmez. Yaban mersini tohumu, dikimi yapılacak toprağın pH değeri 5-5,5'tan daha yüksek ise öncelikle bu toprağın ıslah edilmesi gerekmektedir. Yaban mersini tohumu, toprak ıslahı için 100-150 gram toz kükürt toprağa karıştırılmalıdır. Yaban mersini tohumu için bu her iki üç yılda bir tekrarlanmalıdır. Yaban mersini tohumu dört aylık bir yetişme sürecine ihtiyaç duymaktadır. Yaban mersini tohumu Marmara ve Karadeniz bölgesinde yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Yaban mersini tohumu son derece dayanıklıdır. Yaban mersini tohumu eksi 26 dereceyle, eksi 29 dereceye kadar dayanabilir. Yaban mersini tohumu ışıktan hoşlanan bir bitkidir. Yaban mersini tohumu, sıcaklık 37 derecenin üzerinde seyrederse yapraklarında yanıklar oluşabilir. Yaban mersini tohumunda, yaz aylarında özellikle yanıkların oluşmaması için serin ve nemli olan yüksek rakımlı bölgelerde yetiştirilmesi daha doğru olur. Yaban mersini tohumunu soğuktan ve dondan korumak için ilkbaharda dikiminin yapılması gerekmektedir.

Yaban mersini tohumu, kışı çok sert geçmeyen Marmara ve Karadeniz Bölgesi'nde sonbaharda dikimi yapılabilir. Yaban mersini tohumu çok derine dikilmemelidir. Yaban mersini tohumu, dikiminin ardından bir yıl içerisinde çiçek ve meyve vermeye başlar. Fakat ilk yıl açan bütün çiçekler koparılmalıdır. Bunun nedeni kök sisteminin güçlenmesinin sağlanmasıdır. Yaban mersini tohumundan ilk ürün üçüncü yılda alınmalıdır. Yaban mersini tohumu mineral tuzlarına karşı çok hassastır. Yaban mersini tohumunda sülfat formüllü azotlu gübreler tercih edilmelidir. Yaban mersini tohumunun gübrelenmesinde üre, kükürtle kaplanmış üre ya da amonyum sülfat ile kaplanmış gübreler tercih edilmelidir. Yaban mersini tohumları toprak iyice sıkılaştıktan sonra gübrelenmeye başlanmalıdır. Yaban mersini bitkisi gelişme döneminde haftalık olarak 25-40 milim suya ihtiyaç duymaktadır. Yaban mersini tohumunun, sulama ihtiyacı Mayıs ve Eylül aylarında en yüksek seviyeye çıkmaktadır. Bu dönemde 400-650 milimlik bir suya ihtiyaç duyar. Su ihtiyacını doğal yollarla yani yağmurla karşılanamıyorsa damlama veya Spring sulama metotları ile bitki sulanmalıdır. Yaban mersini tohumu çok fazla budama ihtiyaç duymayan bir bitkidir. Sonbaharda ya da ilkbaharda budama yapılabilmektedir. Yaban mersini meyveleri olgunlaşmaya başladıktan sonra aralıklarla hasat yapılmalıdır.

Yaban Mersini Tohumu Faydaları Nelerdir?

Yaban mersini tohumunun ishal giderici özelliği vardır. Bayanların adet dönemlerinde ağrıları azaltır ve adeti düzene sokar. İdrar yolu enfeksiyonlarını engeller, kansere karşı koruyucudur. Antioksidan özelliği vardır. Yağlı bileşiklerin vücuttan atar. Kanı temizler, kan şekerini düşürerek, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kolesterolü düşürür, kalp krizi riskini azaltır, göz rahatsızlıkları engeller. Kılcal damar çatlamasını ve gece körlüğünü ortadan kaldırır. Kabızlık, bulantı, mide krampları ve ülserleri önler. Damar sertliğini önler. Varis ve basuru iyileştirir. Sakinleştirici özelliği vardır. Ağız içi yaralarına iyi gelir.

Yaban Mersini Tohumu Çayı

1-1,5 bardak yaban mersini tohumunu bir bardak kaynamış su içerisine koyup 7-10 dakika kadar demlenmesi için beklenir. Düzenli olarak her gün bir bardak içilir.

Yaban Mersini Tohumu Zararları Nelerdir?

Yaban mersini tohumu, uzun süreli kullanımlarda içerisinde bulunan tanen nedeniyle aşırı kilo kaybına, kas spazmlarına ve hatta ölüme bile sebebiyet verebilir. Yaban mersini tohumunun pıhtılaşmayı önleyici özelliğinden dolayı adet dönemlerinde aşırı kanamalar meydana gelebilir. Pıhtılaşmayı önlediği için kan kaybını artırabilir. Kan şekerini düşürdüğü için düzenli olarak şeker ilacı kullanan kişilerin dikkat etmesi gerekmektedir. Hipoglisemiye sebep olabilir.
" } ] }