{ "title": "Yaban Mersini", "image": "https://www.yabanmersini.gen.tr/images/yaban-mersini(1).jpg", "date": "19.01.2024 04:14:50", "author": "Selsal", "article": [ { "article": "Yaban mersini ılıman iklim koşullarında yetişen, meyve türleri arasında yer alan ve üzümler grubunda yer alan bir türdür. Yaban mersininin 3 farklı türü bulunmaktadır. Bunlar; yüksek boylu, alçak boylu ve tavşan gözü yaban mersini olmak üzere 3 farklı türdedir. Yaban mersininin Amerika başta olmak üzere birçok Avrupa ülkelerinde de tarımı yapıldığı görülmektedir. Yaban mersini günümüzde ticari amaçlar için yetiştirilen bir türdür. Islah çalışmaları ile yaban mersininin yeni türlerini geliştirme çalışmaları da yürütülmektedir. Yeni üretilen türler daha iri, daha sulu ve daha tatlı olma özellikleriyle bilinirken hastalıklara karşı ve zararlı organizmalara karşı da daha dayanıklı olmalarıyla tanınmaktadır. Yaban mersini iklimsel özellikler bakımından Doğu Karadeniz bölgesindeki Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop'un yüksek dağlarında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Daha çok asil toprakları tercih eden bir meyvedir. Yaban mersini taze olarak tüketilebildiği gibi, reçel ya da pekmez olarak da tüketilmektedir. Yaban mersininin ana vatanı Karadeniz olarak bilinmekte ve topraklarının asitli olması nedeniyle de bu topraklarda yetişmektedir. Bu bölgenin toprak ve iklim koşulları yaban mersini yetiştiriciliğe oldukça uygundur. Ayrıca bu bölgede yaban mersini yetiştiriciliği önemli bir paya sahip ve bölgenin vazgeçilmez tarımsal faaliyetlerinin de başında gelmektedir.