Kırmızı Yaban Mersini
Kırmızı Yaban Mersini, genellikle Kuzey Amerika'da bataklık bölgelerde yetişen, yerde kökler salarak uzanan, uzun gövdesi olan, ilkbaharda uçuk pembe çiçekler açıp yazın dökülen bu çiçeklerin yerine kırmızı meyveler çıkaran bir bitki çeşididir. Kuzey Amerika yerlileri bu bitkiyi bir boya kaynağı olarak kullanıp aynı zamanda bu bitkinin suyunu da severek içmişlerdir.
Kırmızı yaban mersini suyu oldukça asitli olduğundan su ve şeker katarak içmişlerdir. Kırmızı yaban mersininin yüksek miktarda C vitamini içermesi ve meyve, sebze ve tüm bitkiler arasında antioksidan bakımından en çok kapasiteye sahip olması sebebiyle insan sağlığına olumlu katkıları oldukça çoktur. Kırmızı yaban mersininin taze meyvesinin yanı sıra kurutulmuş meyvesi ülkemizde daha çok tüketilmektedir. Uzmanların önerisi ile birçok hastalığa şifa kaynağı olan kırmızı yaban mersininin tüketim oranı oldukça yüksektir. Kırmızı yaban mersininin insan sağlığına ne gibi faydaları olduğuna hep birlikte göz atalım.
Kırmızı yaban mersininin insan sağlığına faydaları nelerdir?- Kolesterol: Kırmızı yaban mersini içerisinde bulunan resveratrol adlı antioksidanlar damar tıkanıklığına sebep olan kötü kolesterolü düşürüyor. C vitaminden kat kat fazla antioksidan özelliğine sahip olan resveratrol, yağlı yemek yiyen kişilerin kolesterol dengesini sağlamada yardımcı oluyor.
- Kalp sağlığı: Kırmızı yaban mersini içerisinde bulunan antosiyanin isimli bileşen kalp hastalıkları riskini azaltıp kalp sağlığını koruyor.
25-45 yaş arası yaklaşık 94000 kadının katılımıyla yapılan bir araştırmada her hafta 3 kâse ya da daha fazla kırmızı yaban mersini tüketen kadınların, tüketmeyenlere oranla kalp krizi yaşama ihtimalinin %35 daha az olduğu gözlemlenmiştir.
- Kanser: Kanser riskini yükselten ve hücre yapısını bozan serbest radikalleri nötr hale getiren kırmızı yaban mersini, kanserden korunmak ve oluşmuş tümörün gelişimini engellemek için oldukça yararlı bir bitkidir.
- Göz sağlığı: C vitamini, A vitamini ve çinko bakımından oldukça zengin olan kırmızı yaban mersini, sarı nokta, gece görüşünde azalma ve retina rahatsızlığı gibi göz problemlerinin oluşmasını veya oluşmuş ise ilerlemesini durdurma etkisine sahiptir.
- Kan şekeri: Kırmızı yaban mersini tüketmek vücuttaki insülin direncini artırıp kan şekerinin birdenbire artmasını engelliyor. Bu sebepten dolayı diyabet hastalarının bol miktarda kırmızı yaban mersini tüketmesi uzmanlar tarafından sıkça öneriliyor.
- Kilo verme: Tokluk hissini sağlayan besin lifi bakımından oldukça zengin olan kırmızı yaban mersini yeteri kadar tüketilirse fazla yemek yemeyi önler ve kilo vermede yardımcı olur.
- Hafıza: Kırmızı yaban mersini antioksidan bakımından zengin olması sebebiyle insan beyninin korunmasında önemli rol oynayıp düşünme yeteneğini, öğrenmeyi ve hafızayı kuvvetlendiriyor. Yaş ortalaması 75 olan bir grup insan üzerinde yapılan araştırmaya göre 10 hafta boyunca her gün kırmızı yaban mersini suyu içenlerin hafızalarında gelişme kaydedildiği, unutkanlık durumunun azaldığı gözlemlenmiştir.
19.01.2024 09:12:18
Kırmızı Yaban Mersini ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Kırmızı Yaban Mersini"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|