Yaban Mersini Tohumu Ekimi ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Yaban Mersini Tohumu Ekimi ve Faydaları Nelerdir?

Yaban mersini tohumu, organik maddelerce zengin ve asidik topraklarda daha iyi yetişir. Bazik karakterli ve kireçli toprakları sevmez. Dikimi yapılacak toprağın pH değeri 5-5,5'tan daha yüksek ise öncelikle bu toprağın ıslah edilmesi gerekmektedir. Toprak ıslahı için 100-150 gram toz kükürt toprağa karıştırılmalıdır. Bu işlem her iki üç yılda bir tekrarlanmalıdır.

Yaban mersini tohumu, dört aylık bir yetişme sürecine ihtiyaç duymaktadır. Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Tohumlar son derece dayanıklıdır ve -26 derece ile -29 dereceye kadar dayanabilir. Işıktan hoşlanan bir bitkidir. Sıcaklık 37 derecenin üzerine çıkarsa yapraklarında yanıklar oluşabilir. Yaz aylarında özellikle yanıkların oluşmaması için serin ve nemli olan yüksek rakımlı bölgelerde yetiştirilmesi daha doğru olur. Tohumları soğuktan ve dondan korumak için ilkbaharda dikilmesi gerekmektedir.

Yaban Mersini Tohumu Dikimi

Yaban mersini tohumu, kışı çok sert geçmeyen Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde sonbaharda dikilebilir. Tohumlar çok derine dikilmemelidir. Dikiminin ardından bir yıl içinde çiçek ve meyve vermeye başlar. Ancak ilk yıl açan bütün çiçekler koparılmalıdır. Bunun nedeni, kök sisteminin güçlenmesini sağlamaktır. İlk ürün üçüncü yılda alınmalıdır.

Mineral tuzlara karşı hassastır. Gübrelenmesinde sülfat formüllü azotlu gübreler tercih edilmelidir. Üre, kükürtle kaplanmış üre ya da amonyum sülfat ile kaplanmış gübreler kullanılabilir. Toprak iyice sıkılaştıktan sonra gübrelenmeye başlanmalıdır.

Yaban mersini bitkisi gelişme döneminde haftalık 25-40 milim suya ihtiyaç duymaktadır. Sulama ihtiyacı Mayıs ve Eylül aylarında en yüksek seviyeye çıkar ve bu dönemde 400-650 milim suya ihtiyaç duyar. Su ihtiyacı doğal yollarla yani yağmurla karşılanamıyorsa damlama veya spring sulama metotları ile bitki sulanmalıdır.

Çok fazla budama ihtiyacı yoktur. Sonbaharda ya da ilkbaharda budama yapılabilir. Meyveleri olgunlaşmaya başladıktan sonra aralıklarla hasat yapılmalıdır.

Yaban Mersini Tohumu Faydaları Nelerdir?

Yaban mersini tohumunun çeşitli sağlık faydaları bulunmaktadır:
  • İshal giderici özelliği vardır.

  • Bayanların adet dönemlerinde ağrıları azaltır ve adeti düzene sokar.

  • İdrar yolu enfeksiyonlarını engeller, kansere karşı koruyucudur.

  • Antioksidan özelliği vardır.

  • Yağlı bileşikleri vücuttan atar, kanı temizler.

  • Kan şekerini düşürerek bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • Kolesterolü düşürür, kalp krizi riskini azaltır.

  • Göz rahatsızlıklarını engeller.

  • Kılcal damar çatlamasını ve gece körlüğünü ortadan kaldırır.

  • Kabızlık, bulantı, mide krampları ve ülserleri önler.

  • Damar sertliğini önler.

  • Varis ve basuru iyileştirir.

  • Sakinleştirici özelliği vardır.

  • Ağız içi yaralarına iyi gelir.

Yaban Mersini Tohumu Çayı

1-1,5 bardak yaban mersini tohumunu bir bardak kaynamış su içerisine koyup 7-10 dakika kadar demlenmesi için beklenir. Düzenli olarak her gün bir bardak içilmelidir.

Yaban Mersini Tohumu Zararları Nelerdir?

Yaban mersini tohumu, uzun süreli kullanımlarda içerisinde bulunan tanen nedeniyle aşırı kilo kaybına, kas spazmlarına ve hatta ölüme bile sebebiyet verebilir. Pıhtılaşmayı önleyici özelliğinden dolayı adet dönemlerinde aşırı kanamalar meydana gelebilir. Pıhtılaşmayı önlediği için kan kaybını artırabilir. Kan şekerini düşürdüğü için düzenli olarak şeker ilacı kullanan kişilerin dikkat etmesi gerekmektedir. Hipoglisemiye sebep olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Deha

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Toprağın pH değeri 5-5,5'tan daha yüksekse yaban mersini tohumlarını dikmeden önce nasıl bir toprak ıslahı yapmamız gerekiyor? 100-150 gram toz kükürt ile toprağı ıslah etmek yeterli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Deha, toprağın pH seviyesini yaban mersini için uygun hale getirmek oldukça önemli. 100-150 gram toz kükürt genellikle küçük alanlar için yeterli olabilir, ancak toprağın mevcut pH seviyesi ve alanın büyüklüğü de göz önünde bulundurulmalıdır. Kükürt, toprağın pH seviyesini düşürmeye yardımcı olur, ancak bu süreç biraz zaman alabilir. Toprağın homojen bir şekilde karıştırılması ve düzenli pH ölçümleri yapılması da önemlidir. Ayrıca, organik materyaller eklemek ve toprağın iyi drene olduğundan emin olmak da yaban mersini yetiştiriciliğinde başarılı olmanıza yardımcı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yaban Mersini Faydaları ve Yan Etkileri

Yaban Mersini Faydaları ve Yan Etkileri

Yaban Mersini Fidanı

Yaban Mersini Fidanı

Yaban Mersini Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini Çekirdeği Faydaları ve Yan Etkileri

Yaban Mersini Çekirdeği Faydaları ve Yan Etkileri

Yaban Mersini Nasıl Kullanılır?

Yaban Mersini Nasıl Kullanılır?

Yaban Mersini Besin Değeri

Yaban Mersini Besin Değeri