Yaban Mersini Çeşitleri
Yabani Mersini Çeşitleri, yaban mersini, ılıman iklimlere uyum sağlamış fundagiller familyasından üzümsü bir meyve türüdür. Genel olarak Avrupa, Amerika ve Türkiye'nin belli başlı bölgelerinde üretimi yapılan bu meyve, fundalık ve ormanlık alanlarda yetişmektedir. Birçok alanda kullanılan yaban mersini 1906 yılında başlatılan ıslah çalışmaları ile diğer meyvelere göre daha üstün niteliklere sahip hale gelmiştir.
Yaban mersini çeşitleri
Kültürü ile yaban mersini çeşitlerinin çokça olduğu gözlenmiştir. Bu çeşitler doğal ve kültürü yapılan yaban mersinleri olarak ikiye ayrılmaktadır.
Doğal yaban mersini çeşitleri- Adi yaban mersini: Ülkemizde Doğu Karadeniz ve Uludağ'da yetiştirilen bir yaban mersini çeşididir. Bu meyve çalı formunda olup yüzeyi pusludur. Mavi ve siyah renklerinde üzüme benzer meyveleri vardır. Batı dillerinde 'mavi çilek' olarak adlandırılan bu meyve, Rize'de 'likapa', Ardeşen'de 'çera', Trabzon'da 'ligarba' ve diğer bölgelerde 'ayı üzümü' olmak kaydıyla değişik isimler ile bilinir.
- Bataklık yaban mersini: Ortalama 10-75 arasında olup kahverengi gövdeye sahip bir yaban mersini çeşididir. Yaprak kenarı tam olan bu meyvenin oval yaprakları bulunmakta ve bu yapraklar 4-30 milimetreye kadar çıkmaktadır. Tatlı, etli ve küçük olan bu meyvenin hasadı yaz sonunda yapılır. Deniz seviyesinden 1700-3400 metre yükseltide ıslak ve asidik topraklarda yetişir.
Alpler, Kafkasya, Japonya, Çin ve Karadeniz'in kuzeydoğusunda yetişen bu meyvenin yayılım alanı oldukça geniştir.
- Kafkas yaban mersini: 1 ile 7 metre arasında ağaçları olan bu meyve yaban mersini çeşitleri arasında yer almaktadır. Yaprakları 4-10 cm uzunluğundadır. Kırmızıdan siyaha çalan renkte bir meyvesi vardır. Doğu Karadeniz ve Kuzey Anadolu Bölgesinde dağların orman açıklıklarında yetişmektedir. Yapraklarında organik asit ve glikozit bulunmaktadır. Yapraklarının bükülüp kurutulması ile Trabzon çayı elde edilir ve diğer çay yerine kullanılabilir.
Kültürü yapılan yaban mersini türleri- Yüksek çalı formlu yaban mersini: Ticari amaçlar ile üretilen bu yaban mersini çeşidi dik bir şekilde büyümektedir. Yaprakları eliptik veya oval olan bu meyvede stomalar alt yaprak yüzünde bulunur. Yaprağın üst epidermisi ise mum tabakasıyla örtülüdür. Bu ağaçların düzenli gelişmesi ve meyve verebilmesi için daha yüksek soğuklamaya ihtiyaçları vardır. Daha soğuk iklimlere alışkın olan bu tür, çiçek tomurcukları dinlenme döneminde iken -30 ile -35 derece arasında bile meyvesini koruyabilmektedir. Yaklaşık 2 gram ağırlıkta meyveleri olup mavi siyah renkte bir meyveye sahiptirler.
- Tavşan gözü yaban mersini: Ağaçları dik ve kuvvetli şekilde büyüyen bu tür, 10 metreye kadar boylanabilir. Ancak kültüre alındığı zaman 1-3 metre budanması gerekmektedir. Meyveleri mavi-siyah renkte olup yaklaşık 1.5 gram ağırlığındadır. Kış soğuklarına -24 ile -30 dereceye kadar dayanabilir. Diğer türlere göre meyvelerinin raf ömrü daha uzundur. Taze ve sanayilik olarak üretilen meyveleri matlaşmaz. Çiçeklerindeki taç yaprakların dökülmesinden 90 gün sonra olgunluğa erişirler. Tam olgunluk döneminde hasatları yapılsa bile bu durum meyvenin ömrünü kısaltmaz.
19.01.2024 01:33:41
Yaban Mersini Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Yaban Mersini Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|