Yaban mersini ılıman iklim koşullarında yetişen, meyve türleri arasında yer alan ve üzümler grubunda yer alan bir türdür. Yaban mersininin 3 farklı türü bulunmaktadır. Bunlar; yüksek boylu, alçak boylu ve tavşan gözü yaban mersini olmak üzere 3 farklı türdedir. Yaban mersininin Amerika başta olmak üzere birçok Avrupa ülkelerinde de tarımı yapıldığı görülmektedir.
Yaban mersini günümüzde ticari amaçlar için yetiştirilen bir türdür. Islah çalışmaları ile yaban mersininin yeni türlerini geliştirme çalışmaları da yürütülmektedir. Yeni üretilen türler daha iri, daha sulu ve daha tatlı olma özellikleriyle bilinirken hastalıklara karşı ve zararlı organizmalara karşı da daha dayanıklı olmalarıyla tanınmaktadır. Yaban mersini iklimsel özellikler bakımından Doğu Karadeniz bölgesindeki Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop'un yüksek dağlarında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Daha çok asil toprakları tercih eden bir meyvedir. Yaban mersini taze olarak tüketilebildiği gibi, reçel ya da pekmez olarak da tüketilmektedir. Yaban mersininin ana vatanı Karadeniz olarak bilinmekte ve topraklarının asitli olması nedeniyle de bu topraklarda yetişmektedir. Bu bölgenin toprak ve iklim koşulları yaban mersini yetiştiriciliğe oldukça uygundur. Ayrıca bu bölgede yaban mersini yetiştiriciliği önemli bir paya sahip ve bölgenin vazgeçilmez tarımsal faaliyetlerinin de başında gelmektedir.
Yaban Mersini Özellikleri Nelerdir?
Yaban mersini sopa şeklinde sürgünleri bulunan ve 10-20 yıl kadar yaşayabilen bir türdür.
Fakat yaban mersininin bu sürgünleri 5-7 yıl sonra budanarak çıkarılması gerekmektedir.
Yüksek boylu yaban mersini 120-130 cm uzunluğa kadar gelişim gösterebilmektedir.
Alçak boylu yaban mersini ise 90 cm'ye kadar uzamaktadır.
Tavşan gözü yaban mersini ise oldukça kuvvetli bir gelişme göstererek 610 cm'ye kadar uzadığı görülebilmektedir.
Yüksek boylu yaban mersininin kökleri ince ve lifli bir kök yapısı bulunmaktadır.
Alçak boylu yaban mersininin kök kılı bulunmamakla birlikte oldukça ince ve lifli bir yapısı bulunmaktadır.
Yaban mersininin gözleri yaz sonlarında ve sonbahar aylarında oluşum göstermektedir.
Yaban mersini çiçeklerinde 5 çanak yaprak, 5 taç yaprak, 10 erkek organ ve 1 dişi organ içerdiği bilinmektedir.
Yaban mersini meyvesinin tutması için tozlanmaya ihtiyacı vardır.
Yaban mersininde tozlanma işlemi böceklerle gerçekleşmektedir. Bunun nedeni ise yaban mersininin böcekleri kendisine çeken oldukça hoş ve nektar içeren çiçek özelliğine sahip olmasıdır.
Yaban mersini üzerinde polenler özelliği bakımından oldukça ağırdır ve yapışkandır. Ayrıca rüzgârla bile hareket etmezler.
Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?
Karadeniz bölgesinde yetiştirilen ve oldukça zor bir meyve olan yaban mersinin sağlığa farklı faydaları bulunmaktadır. Çayı, reçeli, pekmezi bulunan ve taze olarak da tüketilebilen yaban mersini faydaları şunlardır;
Yaban mersini kan şekerini düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
Yaban mersini doğal bir antibiyotik özelliği taşır. Bu yönüyle de idrar yollarını temizlemeye yardımcı olmaktadır.
Yaban mersini yüksek miktarda antosiyanin içerir. Bu özelliği ile de görme kaybını önlemeye yaramaktadır. Ayrıca birçok göz hastalığına da faydalı olmaktadır.
Yaban mersini içerdiği birçok besin maddesi ile beyin hücrelerini koruma ve hafızayı güçlendirme özelliğine de sahip olarak tanınır. En önemlisi de Alzheimer hastalığına karşı çok önemli bir koruyucudur.
Sinirleri korumaya ve yatıştırmaya yardımcı olur.
Yapılan araştırmalara göre yaban mersini tüketmenin çocukların öğrenme kapasitelerini yükselttiği de kanıtlanmıştır.
Bilindiği gibi lif oranı yüksek ve antioksidan özelliği de taşıyan yaban mersini kolesterol seviyesini düşürme özelliğine sahiptir.
Kalp sağlığını koruyan bir meyvedir.
İçerdiği yüksek lif oranı ile sindirim sistemini düzenlemede ve kabızlığı da önlemede fayda sağlar.
C vitamininden de zengin bir yapıya sahip olan yaban mersini kolon, rahim ve karaciğer kanserine karşı da çok önemli bir koruyucudur.
Yaban mersininin yapraklarından ve kuru meyvelerinden yapılan çayın ishali giderici etkisi bulunmaktadır.
Özellikle bayanlarda adet döneminde tüketilmesi adeti düzene sokmaya fayda sağlar.
Yaban mersini yağların vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
Taze olarak tüketildiği takdirde kanı temizleme özelliğine sahiptir.
Mide bulantısı, mide krampları ve ülseri de önlemektedir.
Damar sertliği oluşumunu önlemeye fayda sağlamaktadır.
Ağız içinde meydana gelen yaraları iyileştirme özelliği taşır.
Günde 1 kâse yaban mersini tüketmek yaşlılık nedeniyle oluşan kırışıklıkları da önlemeye fayda sağlamaktadır.
Yaban Mersini Çayı Nasıl Hazırlanır?
Yaban mersini çayı bu bitkinin meyveleri ve yaprakları kullanılarak hazırlanmaktadır. 1 bardak yaban mersini çayı hazırlamak istiyorsanız 1 yemek kaşığı yaban mersini ya da yaprağını kullanmanız yeterli olmaktadır. 1 bardak kaynamış suyun içerisine 1 yemek kaşığı yaban mersini atarak 7-8 dakika demlenmesini bekleyin ve hafif soğumasını bekleyin. Yaban mersini çayını kurutulmuş meyve ya da yapraklarından yapacaksanız ölçüyü 1 tatlı kaşığına indirmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca yaban mersinini marketlerden de satın alabilirsiniz. Bu sayede yaban mersini çayı ile birçok rahatsızlığınızı önleyebilir, faydalarını görebilirsiniz.
19.01.2024 04:14:50
Yaban Mersini ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024